Gemma Peris amb la novel·la a Cal Trepat

Gemma Peris amb la novel·la a Cal Trepat. Font: Laia Pedrós (Nova Tàrrega)

La periodista Gemma Peris i Duran ha presentat la seva nova novel·la Una vida de ferro fos. L’obra narra la vida dins i fora de l’antiga fàbrica de maquinària agrícola J. Trepat, la principal del seu sector a Espanya durant el segon terç del segle XX.

La novel·la històrica explica com funcionava la fàbrica a través dels ulls de l’Elisenda, una jove historiadora que s’encarrega d’inventariar totes les màquines i eines que intervenien en el procés de fabricació de la maquinària agrícola. Està inspirada en les entrevistes que es van fer als antics treballadors de la fàbrica per recollir tota la informació necessària durant el procés de museïtzació del complex fabril.

La fàbrica J. Trepat

La fàbrica J. Trepat és un testimoni i un dels protagonistes de la mecanització agrària a Catalunya, per la importància que va tenir en el procés de transformació i mecanització del camp català i espanyol.

En aquesta antiga fàbrica, fundada l’any 1913 per Josep Trepat i Galceran, s’hi fabricaven i comercialitzaven les emblemàtiques màquines agrícoles J. Trepat: garbelladores, dalladores, lligadores, etc. Les màquines van ser un èxit comercial i una revolució en el treball del camp perquè estaven adaptades a les necessitats dels pagesos. Així, la fàbrica va ser nomenada productora nacional l’any 1931.

Tanmateix, la fàbrica no va saber fer front a l’arribada de la maquinària de motor al llarg dels anys setanta, fet que va esdevenir el principi de la seva llarga decadència.

El complex fabril està format per 19 naus d’estil modernista i constitueixen un patrimoni únic a Europa per la seva diversitat i el seu bon estat de conservació, amb la maquinària inclosa.

Actualment, les cinc primeres naus del complex acullen el Museu Trepat de Tàrrega, que permet fer un viatge per la història de la fàbrica.


Per a saber-ne més:

Fàbrica Trepat | 150 elements del patrimoni industrial de Catalunya

Museu Trepat de Tàrrega | Sistema Territorial del MNACTEC