Al llarg dels últims anys, tot i el notable esforç que s’ha fet per preservar el patrimoni industrial català, han anat desapareixent destacats elements de la nostra història industrial, tecnològica i científica. Altres, en canvi,  sovint han estat poc estudiats i difosos. En aquesta secció et proposem setmanalment que ens ajudis a descobrir-los.

ON ERA?

En aquesta imatge del 1949 podem veure dos elements de patrimoni industrial ja desapareguts. Una important i històrica estació de ferrocarril i un singular gasòmetre vertical al seu darrera. Sabeu de quins elements es tractaven?

SOLUCIÓ

 

La imatge de Francesc Ribera permet veure, en primer terme, l’antiga estació del Poble Nou, construïda l’any 1907 pels enginyers Eduard Maristany i Rafael Coderch. Formava part de la línia de Barcelona a Mataró i Maçanet, dela companyia MZA, i substituïa a l’antiga i originària estació del 1848. Amb la construcció de l’Estació de França el 1929, aquesta del Poble Nou, amb una gran platja de vies, es va destinar a composició de combois, dipòsit de màquines i tallers de reparació. Va desaparèixer el 1990 amb la construcció dela Ronda Litoral i l’obertura de la ciutat de Barcelona al mar amb motiu dels Jocs Olímpics del 1992.L’altre element que es pot veure és el gasòmetre de l’Arenal, conegut com “La Caldera” i que estava situada entre la fàbrica de Macosa i l’estació del Poble Nou. Aquesta gran estructura metàl·lica, que formava part de les instal·lacions de la fàbrica de Catalana de Gas (anteriorment Gas Lebon), estava ubicada on actualment el carrer Ferrers s’eixampla i es converteix en passeig. L’any 1990, també amb motiu de la construcció dela Vila Olímpica i la nova façana marítima es va enderrocar la totalitat de la fàbrica de gas de l’Arenal.

 

ON ÉS?


Sabeu on és aquesta torre construïda a mitjans del segle XIX com a sistema de comunicació visual a través d’una xarxa de diferents torres de similars característiques, precedent immediat del modern sistema de telegrafia elèctrica?. La de la imatge es troba situada gairebé a nivell de mar.

SOLUCIÓ

 Es tracta de la torre de telegrafia òptica de Cambrils, situada al passeig marítim dela localitat. Vaser construïda a mitjans del segle XIX i formava part de la línia de telegrafia civil que unia València amb Barcelona. Comunicava amb les torres del cap de Salou (posterior) i de l’Hospitalet de l’Infant (anterior).