El proper divendres, 29 de juny, a les 8 del vespre, el president de la Generalitat de Catalunya, Molt Honorable Sr. Artur Mas, inaugurarà la nova seu del Museu del Suro de Palafrugell (Baix Empordà) ubicat a les remodelades naus de l’antiga fàbrica surera modernista de Can Mario. Els mòduls que es posaran en funcionament són la sala d’exposicions temporals de 240 metres quadrats, (amb una exposició sobre la fàbrica a la dècada de 1920, anomenada “Si les parets parlessin”), l’auditori-sala d’audiovisuals (amb la projecció d’una producció sobre la història de la fàbrica feta per Jordi Rocas), l’espai de tallers, la planta baixa amb 3 exposicions temporals i el mòdul d’acolliment amb la botiga especialitzada en productes de suro.

L’origen del Museu del Suro de Palafrugell s’ha de vincular a la figura de l’arqueòleg gironí Miquel Oliva i dels investigadors locals Joan Badia i Albert Recasens els quals fundaren el Museu de Palafrugell l’any 1972. Les primeres col·leccions, exposades a la Casa de la Cultura Josep Pla de Palafrugell, es crearen a partir de les prospeccions arqueològiques fetes a la zona i d’una primera col·lecció de material etnogràfic. A partir de 1979, les instal·lacions es traslladen al centre cultural, anomenat Can Genís, on el museu inicia l’activitat creant els primers inventaris, les exposicions temporals i seguint amb diferents excavacions arqueològiques al territori. A inicis dels anys vuitanta la institució es divideix i es crea l’actual arxiu de Palafrugell. Comença així un moment de canvi per dotar al museu d’una especialització monogràfica que donaria resposta a l’interès que existia des de feia temps de vincular el museu amb la indústria suro tapera. Aquest procés va formar part d’una reordenació museística del Baix Empordà dotant de caràcter monogràfic diferents museus de la comarca. El 1989 es va activar la relació amb el Museu Nacional de la Ciència i Tècnica de Catalunya que va culminar amb la declaració del Museu del Suro com a secció de l’anterior. Finalment, al 1991, s’inauguren els primers espais d’exposició permanent a l’edifici del carrer Tarongeta. Des d’aleshores s’han atès a 234.000 visitants i 166.000 usuaris en activitats diverses, s’han realitzat 123 exposicions temporals, 171 activitats i 2.873 visites guiades. El Museu compta amb un fons de 6.200 objectes i un important centre de documentació surer (biblioteca/hemeroteca de 6.600 volums, arxiu documental i arxiu d’imatges…).

El nou Museu del Suro serà un argument sòlid, per autèntic, i de qualitat de diferenciació de la oferta de Palafrugell i, per tant, d’atracció del turisme cultural, a la vegada que potenciarà l’exposició permanent, fent-la més eficient des d’un punt de vista comunicatiu, sense escatimar els escenaris realistes, la interactivitat, la virtualitat, l’espectacularitat, el caràcter demostratiu i la comunicació oral directa.

[slideshow]