L’Ajuntament de Terrassa pretén transformar el gran espai de l’antic Vapor Cortés, que actualment es troba degradat. Aquesta transformació comportarà la construcció de nous edificis, que tindran usos terciaris, comercials i residencials; equipaments comunitaris, i un nou eix cívic, amb l’objectiu de dotar el barri de Ca n’Aurell, on es troba el vapor, d’un espai de relació, lleure i activitat que contribueixi a millorar la cohesió social.
Actualment, es conserven 19 naus de l’antic complex fabril del Vapor Cortès, algunes de les quals en un estat de conservació molt deficient. Es preveu la conservació de les naus, i la substitució de les més antigues per construccions que mantinguin el mateix volum, les façanes i la mateixa composició dels espais, per preservar la identitat del conjunt industrial, característic de la història tèxtil de Terrassa.
El Vapor
A principis del segle XX es van començar a construir diverses naus industrials al barri de Ca n’Aurell de Terrassa, i ja entrats els anys 20 es va començar a configurar un gran espai industrial amb un nombre important d’empreses que aprofitaven la disponibilitat del terreny per a construir. Així, l’any 1928 l’empresari Ramon Cortés i Grau va construir en aquest terreny una quadra industrial tèxtil, el Vapor Cortés.
Cortés era membre de diferents entitats i associacions de caràcter polític i industrial de Terrassa, i va ser president de la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Terrassa i de la Cambra Oficial de la Propietat Urbana. La seva rellevància en l’àmbit de la indústria terrassenca va fer que la seva quadra industrial acabés donant nom a tot el polígon industrial de la zona.
Per a saber-ne més:
Aprovada la transformació de l’àmbit del Vapor Cortès, a Ca n’Aurell | Canal Terrassa
Canvi radical al Vapor Cortès: s’hi construiran 803 habitatges i equipaments cívics i comercials | La Torre del Palau