A banda de les nombroses caves i cellers que hom pot visitar a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), com a referents destacats de la seva antiquíssima especialització en la producció vitivinícola, es pot completar el recorregut i visita per qualsevol d’aquestes caves (no entrarem aquí a detallar-ne el seu nombrós llistat ni a recomanar-ne algunes per sobre d’altres) amb dos destacats elements del patrimoni i el turisme industrial de la localitat: la Fassina de Can Guineu i la fàbrica de xocolates Simón Coll, continuadora de la més antiga i tradicional Xocolates Amatller.
La Fassina de Can Guineu és un conjunt de diferents edificacions i cellers vinícoles construïdes al segle XIX per la família Mir i Porta per a l’elaboració de vi i aiguardent. Destaca, entre les diferents construccions, l’anomenada Fassina que dóna nom al conjunt arquitectònic i que és una nau amb tres arcs de mig punts que recolzen una coberta a dues aigües. Les construccions més antigues (1814) estaven formades per la sala de la Fassina i la zona de porxos amb cups per vi i. Les construccions de més volum, construïdes cap a mitjans del XIX estaven formades per un celler utilitzat per envelliment de vins i una cava soterrada. Disposa també d’altres espais secundaris com una sala amb premses hidràuliques de començament del segle XX i un moll de descàrrega de raïm cobert on s’ubicava una despalilladora centrífuga i una sèrie de patis que totalitzen la resta dels 1827 m2 de superfície. L’any 2003 l’ajuntament de la vila va comprar aquest conjunt patrimonial. D’aquesta fassina podeu trobar més informació del seu procés de rehabilitació a un enllaç que publicàvem el mes de juny de 2010 http://patrimonindustrial.cat/2010/06/22/en-marxa-la-musealitzacio-de-la-fassina-de-can-guineu/
Fàbrica de xocolates Simon. Fundada l’any 1840, abans de l’aparició de la primera ampolla de cava a Sant Sadurní, a partir d’un ben estructurat comerç d’importació de matèries primeres procedents de plantacions africanes o americanes XIX. El pas de l’artesania a la mecanització de la producció de xocolata arriba amb el canvi de segle de la mà de Francesc Coll, la tercera generació al capdavant de l’empresa. El seu successor, Miquel Coll, amplià la comercialització a tot Catalunya cap a mitjans del 1950, i construí més endavant una nova fàbrica que exporta a més de 20 països arreu del món.