Aquest mes d’agost els Museus Municipals de Sabadell han acabat la construcció d’una rèplica de la roda hidràulica de calaixos que havia existit al Molí de Sant Oleguer.

estat original de la roda hidràulica

La nova roda és una còpia de l’original, feta en base a la documentació fotogràfica històrica existent, a una acurada recerca històrica i al treball sobre els diferents models de peces originals de fusta que s’han recuperat i documentat, els quals es trobaven en un estat de conservació molt dolent i en un avançat estat de degradació. Una mostra de les fustes conservades en millor estat han estat dipositades al Museu d’Història de Sabadell. La roda ha estat instal·lada de tal manera que es pot moure puntualment, per poder mostrar com funcionava. Amb aquesta actuació l’ajuntament de Sabadell ha finalitzat els treballs de rehabilitació i recuperació del Molí de Sant Oleguer com a nou alberg de joventut per la ciutat i completa tot un seguit d’actuacions que s’han realitzat al llarg de més de 10 anys per a recuperar el patrimoni industrial i preindustrial del riu Ripoll.

rèplica de la roda del molí de Sant Oleguer

En el cas concret del Molí de Sant Oleguer es tracta d’un dels vuit molins del riu Ripoll dels quals avui se’n conserven restes construïdes. Va ser construït a l’entorn del 1780-1790, transformant-se en molí draper cap a 1831. L’any 1885 s’hi va instal·lar una fàbrica de cartró que més tard es coneixerà com a “La Cartonera catalana”. L’activitat industrial va durar fins als anys 60 del segle XX.