La Serradora d’Àreu ha posat en funcionament durant aquest mes de juliol el seu rodet hidràulic, que ha estat restaurat i optimitzat recentment. La peça s’ha restaurat amb el finançament del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), ja que la Serradora forma part del Sistema Territorial del mNACTEC, una xarxa de 27 museus i espais patrimonials que expliquen la industrialització a Catalunya.
El rodet restaurat ja es pot veure en funcionament a la Serradora, mitjançant les demostracions que es fan durant l’horari d’obertura al públic durant els caps de setmana de juliol i tots els dies d’agost.
L’any 2019, ja es va dur a terme una primera intervenció en la restauració de la canal de fusta. Entre aquest any 2020 i el 2021, es preveu fer una nova inversió destinada a millorar les mesures de seguretat i l’accés dels visitants a la Serradora.
Durant el mes de juliol també s’ha publicat la publicació Ruta: La Serradora d’Àreu, un plànol desplegable amb punts d’interès turístics propers, editada dins de la col·lecció de Guies i rutes dels museus del Sistema Territorial del mNACTEC.
La serradora
La Serradora d’Àreu és un enginy protegit com a Bé Cultural d’Interès Local, i que, mogut per la força de l’aigua, serra els troncs per transformar-los en taules, bigues o taulons.
Forma part d’un conjunt format per dos edificis gairebé adossats. El primer, és on es troba la serradora, que es mou mitjançant una roda hidràulica vertical que té a l’exterior.
Es va construir, íntegrament amb fusta, a començaments del segle XX. La serradora va estar en funcionament fins a la dècada dels setanta, i és una de les dues úniques serradores hidràuliques que es conserven íntegres a Catalunya, i l’única en disposició de funcionar.
En el segon edifici es troba el molí fariner, que també es mou mitjançant una roda hidràulica, però en aquest cas, horitzontal. Aquest molí, de finals del segle XVIII, va proveir de farina els veïns de la zona fins a la dècada dels seixanta. Actualment, està restaurat amb els elements originals i també es pot veure funcionar.
Per a saber-ne més:
La Serradora d’Àreu restaura el seu rodet hidràulic | Pallars Digital
Serradora i molí fariner d’Àreu | 150 elements del Patrimoni Industrial de Catalunya
Serradora d’Àreu | Sistema Territorial del mNACTEC