La colònia d’Alcanís té els seus orígens a finals del segle XIX, quan l’empresari barceloní José Cirera va decidir impulsar una fàbrica paperera a Rosselló (Segrià), amb la utilització d’un antic molí fariner de la zona. El projecte de Cirera, però, va ser un fracàs, i la fàbrica va acabar en mans del banc britànic Glamorganshire.
L’empresari Joan Coma, propietari de múltiples negocis tèxtils de l’època, es va interessar per la fàbrica, i la va comprar per convertir-la, l’any 1910, en una indústria de filatures. Va ser en aquest moment quan la fàbrica es va convertir en una colònia, amb la construcció de les primeres cases i infraestructures perquè hi visquessin els obrers.
A mitjans dels anys 20 del segle XX, la colònia de filatures d’Alcanís va passar a mans del grup Industrias Mixtas de Terrassa, que va ampliar la fàbrica considerablement, amb la construcció de més cases, una escola, una barberia, un frontó, un safareig i una església.
Un cop acabada la Guerra Civil, Alcanís va passar a mans de l’empresa Tèxtil Martí i Trench, i la colònia va augmentar la població fins arribar a gairebé dues-centes persones. Als anys 70, la fàbrica es va convertir en propietat de Filatures Gossypium, que va modernitzar el procés de producció per fer front als competidors. Tot i els seus intents, el rendiment de la fàbrica va anar empitjorant fins a passar a mans de l’empresa Filandia l’any 1990.
Finalment, l’any 1995 la fàbrica va tancar les seves portes degut a causa de la forta competència estrangera i a l’encariment dels costos de producció. L’any 2003 es van cedir les zones verdes, vials i els edificis de la Casa del Director i l’església a l’Ajuntament de Rosselló.
Per a saber-ne més:
La colònia d’Alcanís, un segle entre filatures | La Mañana