Entrada de la Fassina Balanyà. Font: Arxiu MNACTEC

La zona de Tarragona va ser un dels principals centres de producció d’aiguardent de Catalunya des de finals del segle XVII fins a l’arribada de la fil·loxera. A l’Espluga de Francolí es conserva una de les úniques fassines industrials catalanes de finals del segle XIX: la Fassina Balanyà.

La Fassina Balanyà era una indústria familiar on es destil·lava brisa per obtenir aiguardent. Té els seus orígens en la dècada de 1830 i va funcionar des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX.

La fassina és interessant com a patrimoni industrial, tant pel seu edifici com pel fet de conservar tota la maquinària i altres béns mobles que expliquen el procés de fabricació de l’aiguardent.

L’any 1996, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà va declarar la fassina Bé Cultural d’Interès Local, i un any més tard, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí la va comprar i la va remodelar. Finalment, l’any 2000 l’Ajuntament va acordar amb el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) que la Fassina Balanyà passés a formar part del Sistema Territorial del MNACTEC.

L’any 2009, totalment restaurada, la fassina va obrir novament les portes per tornar a destil·lar aiguardent, però en aquest cas com a museu, a través d’una demostració pedagògica del procés que es duia a terme en el passat. Ara la caldera, la xemeneia, la màquina de vapor, les dues olles per bullir la brisa, la premsa, la triadora de pinyol, les vagonetes i els dipòsits per al tartrà tornen a estar a punt per mostrar als visitants el funcionament d’una fassina.

 


Per a saber-ne més:

Web del Museu de la Fassina Balanyà | Fassina Balanyà

Fassina Balanyà | 150 elements del Patrimoni industrial català

Descobrint la mecanització del camp català | Revista Eix