Ara fa dues setmanes, coincidint amb la celebració del Saló del Còmic, es van presentar a Badalona els treballs de restauració del nou equipament cultural ubicat a l’antiga fàbrica CACI, de Badalona, que haurà d’ubicar al futur Museu del Còmic i la Il•lustració de Catalunya.

La finalització d’aquest projecte de consolidació i restauració, amb un pressupost de 3,5 milions d’euros a càrrec del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL), permet destacar la desaparició del mur frontal de la nau central, l’obertura de la façana que dóna al mar i la construcció de dues estructures afegides a banda i banda, amb un acabat metàl•lic, on es situen les escales i ascensors per a l’accés de peces de gran format.

Una construcció pionera

L’antiga fàbrica CACI (Compañía Auxiliar del Comercio y la Industria) és un edifici del mestre d’obres Jaume Botey, construït a finals del segle XIX (1899). Es tracta d’un edifici de 5.400 metres quadrats amb sis plantes al cos central i quatre plantes a la resta. Es tracta d’una obra representativa de tota una època industrial i arquitectònica, comparable a vestigis barcelonins del mateix període, com ara la Farinera i el Palau de Mar del Port Vell. Tot i que el que més destaca a primer cop d’ull és la seva façana d’obra vista feta amb maons, els experts troben en la seva estructura interior el seu màxim valor. I és que l’edifici de la CACI va ser el primer d’Europa en què es va fer servir un mètode constructiu francès anomenat “Hebenique”, basat en un sistema que combina els forjats fets amb el material més innovador d’aquella època com ho era el formigó armat.

[slideshow]