El Museu de la Torneria de Torelló (Osona), amb seu a l’antiga fàbrica de Can Vidal, ha obert les portes al públic, provisionalment, els passats dies de Festa Major de la localitat. El projecte encara no està acabat de museïtzar per la manca de finançament, però l’empenta de diversos antics torners voluntaris ha fet possible que les màquines ja estiguin col·locades i a punt per ser explicades a través de visites guiades. Al segle XIX Torelló va esdevenir un important centre de torneria equiparable als de Sant Hilari Sacalm o Arbúcies, on es fabricaven complements de fusta per a la maquinària tèxtil, com les bitlles per a telers.

El Museu de la Torneria de Torelló explica el procés d’industrialització de Catalunya a partir d’un ofici artesà, el torner de fusta i banya, que amb l’arribada de la industrialització es va convertir en un sector industrial complementari, entre d’altres, al sector tèxtil. El director, Gerard Verdaguer, explica que el museu posa de relleu com es passa del taller artesà a la fàbrica, i com la necessitat d’elaborar complements per a la maquinària tèxtil concentrada a la zona, fomenta el desenvolupament de torneries que, com la de Can Vidal – construïda entre 1898 i 1901-, donaven feina a més de 60 treballadors. El museu comença amb un espai de natura on es pot observar la matèria primera amb què elaboraven les peces. Així, muntats en carretons i palets, es poden apreciar diferents tipus de fusta de la zona que després servirien per a fabricar, entre d’altres, bitlles de teler, rodets d’ordidor o canons de metxera. El museu, que forma part del Sistema del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, a l’espera de la inauguració oficial de l’espai, té previst oferir visites guiades a aquells grups que ho desitgin.

L’exposició explica l’origen de la torneria i la seva evolució. Així, el visitant pot entendre tot el procés de treball, des de la transformació del tronc de l’arbre fins a l’obtenció de peces, a través de les màquines exposades. Durant la visita s’expliquen des dels torns de ballesta inicials, activats per la força manual de braços i peus i on cada peça que elaborava l’artesà és única, fins a les màquines automatitzades actuals, passant per les de vapor o les que feien servir sistemes d’embarrats. Tot i que les torneries treballaven bàsicament en la fabricació de peces per a la indústria tèxtil amb fusta i banya d’animals, també hi va haver torners que es van especialitzar en la fabricació de joguines de fusta, mànecs de portes, ganivets, taps de les botes de vi, instruments musicals, etc.

visita_museu

24037_cat_ESCALA_585_450