Fàbrica de la Chartreuse

Fàbrica de la Chartreuse. Font: Ramon Blanch (150 elements del patrimoni industrial de Catalunya)

El Mapa del patrimoni industrial de Catalunya, elaborat pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), permet descobrir restes físiques i materials dels diferents processos d’industrialització de Catalunya, que conformen el que es coneix com a patrimoni industrial.

Viatgem pels elements imprescindibles del patrimoni industrial de Tarragona, i comencem per la fàbrica de la Chartreuse, situada prop del port i de l’estació del ferrocarril. Es tracta d’una antiga fàbrica tèxtil, inaugurada l’any 1857 amb el nom de La Fabril Tarraconense, i l’única fàbrica tèxtil de la ciutat amb màquina de vapor.

L’any 1882, la fàbrica va cessar la seva activitat i va passar a utilitzar-se com a destil·leria d’alcohol. Quan els frares cartoixans van ser expulsats de França, es van traslladar el 1903 a aquest edifici industrial per continuar fabricant el preuat licor Chartreuse. La fàbrica va produir licors fins a l’any 1990, i actualment l’edifici és la seu de l’Escola Oficial d’Idiomes.

Ens dirigim al Port de Tarragona on trobem el far de la Banya, que es va construir originalment al Delta de l’Ebre, un testimoni únic dels fars metàl·lics instal·lats a la desembocadura del riu Ebre i que va estar en funcionament des del 1864 fins al 1978. L’any 1984, es va traslladar al Port de Tarragona, on es va restaurar. Finalment, l’any 2003 es va transformar en el Museu de Fars, extensió del Museu del Port de Tarragona.

Continuem pel port de Tarragona, on s’erigeixen els rafals del port, coneguts popularment com a “tinglados”. Actualment, hi ha quatre rafals i dos antics refugis, ubicats al Moll de la Costa dedicats a tota mena d’activitats. Un dels espais acull el Museu del Port de Tarragona.

Tornem a l’interior de la ciutat de Tarragona, on trobem la fàbrica de Tabacs, un conjunt de grans dimensions amb diferents edificis al voltant d’una plaça. L’any 1922, la companyia arrendadora de tabacs va adquirir els 68.000 m2 de sòl per construir la fàbrica, però durant l’excavació es va trobar una necròpoli paleocristiana, la qual cosa va acabar donant lloc al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. L’any 2005, l’Ajuntament de Tarragona va adquirir les instal·lacions de la Tabacalera i les ha restaurat i recuperat per a usos socials i cívics.

Acabem la ruta a l’antic escorxador de Tarragona, projectat l’any 1898 i construït l’any 1901. L’escorxador va desenvolupar la seva activitat fins als anys vuitanta del segle XX. Des del 1992, és la seu del Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili.

 


Per saber-ne més:

La Chartreuse | Mapa dels 150 elements de patrimoni industrial de Catalunya

Far de la Banya | Mapa dels 150 elements de patrimoni industrial de Catalunya

Rafals del port de Tarragona | Mapa dels 150 elements de patrimoni industrial de Catalunya

Fàbrica de Tabacs | Mapa dels 150 elements de patrimoni industrial de Catalunya

Escorxador de Tarragona | Mapa dels 150 elements de patrimoni industrial de Catalunya

Els tinglados del moll de Costa | Revista Eix

El far de La Banya, testimoni dels fars de ferro | Revista Eix