La Torre del Besòs, construïda al segle XIX a Barcelona per garantir el subministrament d’aigua de la ciutat, obrirà les seves portes a finals del 2019 per donar a conèixer els secrets de la construcció que durant dècades va ser un dels punts més alts de la ciutat comtal.
La torre va patir una rehabilitació integral entre els anys 2010 i 2012. Ara, obrirà convertida en la seu de l’arxiu històric del Poblenou i com un espai que explicarà com a finals del segle XIX l’aigua es va convertir en un producte industrial a Barcelona. A més, també es convertirà en un mirador de la ciutat.
La Torre de les Aigües del Besòs, també anomenada Torre MACOSA, va ser construïda per l’arquitecte Pere Falqués entre els anys 1880 i 1882 per subministrar l’aigua del riu Besòs a la població de Barcelona.
El projecte de construcció preveia una torre de 80 metres d’alçària i dos dipòsits. Finalment, però, es va construir amb una alçària de 51 metres i un sol dipòsit.
La proximitat al mar va provocar alts índexs de salinitat a l’aigua que arribava a la torre, motiu pel qual es va suspendre el subministrament a la població. L’any 1895 la torre va ser traspassada a la Societat General d’Aigües de Barcelona (SGAB) i va subministrar aigua per a usos industrials fins a l’any 1922 quan va ser venuda a MACOSA (Material para Ferrocarriles y Construcciones S.A).
L’any 1992 es va desmantellar tot el complex industrial de MACOSA a causa de la reordenació urbanística del front litoral de Barcelona amb motiu dels Jocs Olímpics. D’aquesta activitat industrial només han quedat La Torre de les Aigües i la Casa de les Vàlvules, des d’on s’impulsava l’aigua perquè arribés al dipòsit de la torre.
Actualment, l’edifici és propietat de l’Ajuntament de Barcelona i està protegit com a Bé Cultural d’Interès Local.
Per a saber-ne més:
La recuperación de la torre del Besòs entra en la recta final | La Vanguardia
Torre de les Aigües del Besòs | 150 elements del patrimoni industrial de Catalunya