La Farga Rossell. Font: VisitAndorra

Tot i els destacats elements del patrimoni industrial que es poden conèixer i que el Principat conserva, avui us parlarem de dues de les seves ofertes més significatives: la Farga Rossell i el Museu del Tabac

La Farga Rossell es troba situada a La Massana. És un centre d’interpretació del treball del ferro, la seva producció, transformació i comercialització en un espai recuperat de l’antiga Farga Rossell construïda entre el 1842 i el 1846 i que va estar oberta fins el 1876. Des de fa uns anys la Farga Rossell s’ha transformat en un destacat i singular centre d’interpretació que explica el procés de transformació del mineral de ferro en lingots, i la seva posterior comercialització. Un espectacle multimèdia i diversos audiovisuals, introdueixen al visitant al món del ferro a la vegada que a la sala de treball s’ofereix la possibilitat de veure en funcionament la trompa hidràulica, el forn i el martinet. En aquest singular punt del patrimoni industrial dels Pirineus, hi ha el punt de partida de l’itinerari cultural europeu Homes de ferro que vol donar a conèixer les mines, les carboneres, l’hàbitat miner i siderúrgic, les fargues i els arxius relacionats amb aquest món i mostrar, en definitiva, una de les activitats econòmiques més importants que es van desenvolupar a Andorra des de principis del segle XVII a finals del segle XIX. Podeu trobar més informació al web de la Farga Rossell.

El Museu del Tabac d’Andorra es troba ubicat a l’antiga Fàbrica de Tabacs Reig, a Sant Julià de Lòria, un interessant edifici industrial que va estar en funcionament des del 1909 fins el 1957. A través d’un sistema multimèdia, el visitant és guiat per un recorregut de la fàbrica en el qual s’expliquen els diferents processos de treball amb el tabac, la manufactura dels productes i la seva comercialització. Per tal de recuperar i difondre la complexa realitat del tabac a Andorra al llarg del segle XX, es va recuperar i adequar un espai tan simbòlic com l’antiga fàbrica Reig, abans coneguda com a cal Rafeló, lloc on des del 1909 s’hi elaboraven picadures, caliquenyos i cigarretes per vendre dins i fora del país. L’antiga fàbrica va tancar les portes el 1957, quan s’obrí una fàbrica nova més gran i més moderna que va finalitzar la seva activitat industrial el 2007. El Museu del Tabac s’ubica en dos edificis: la fàbrica vella de Tabacs Reig i un edifici de nova planta. El seu circuit està dividit en quatre espais repartits de la següent manera: Espai 1. Del camp a la fàbrica. La preparació de la fulla (amb els temes: el tabac a Andorra, l’arribada del tabac a la fàbrica, el secret més ben guardat i la fermentació.Espai 2. La transformació de la fulla. L’administració i el treball a la fàbrica (la transformació de la fulla, l’administració i el treball a la fàbrica). Espai 3. La manufactura. Els productes (el producte elaborat, la “rajola” de picadura, els cigarrets i els cigars d’escafarlata). Espai 4. El tabac a Andorra i el tabac al món (la comercialització del tabac, comerç dins les fronteres i comerç transfronterer).